Najczęstsze alergeny

ambirix Panadol

Substancje alergizujące można podzielić na trzy kategorie, w zależności od sposobu wniknięcia do organizmu. Te, które znajdują się w powietrzu i za jego pośrednictwem dostają się do układu oddechowego, nazywamy alergenami wziewnymi. Zaliczają się do nich m.in. pyłki traw czy roztocza kurzu domowego. W przypadku alergii pokarmowej, alergeny wprowadzane są do organizmu poprzez pożywienie. Budowa alergenów wziewnych i pokarmowych jest bardzo zbliżona. Są to białka pochodzące od roślin i zwierząt, czasem dołączone są do nich cukry. Do trzeciej grupy alergenów, zaliczają się alergeny kontaktowe. Do reakcji zachodzi w wyniku bezpośredniego kontaktu takiego alergenu ze skórą. Alergeny kontaktowe różnią się budową od pozostałych. Przede wszystkim są to substancje o znacznie mniej skomplikowanej budowie, niż białka. W dodatku cechuje je niska masa cząsteczkowa.

Wśród alergenów pokarmowych, najbardziej uczulające jest mleko krowie, jajka, pszenica, a także niektóre warzywa i owoce. Do alergenów kontaktowych zalicza się różnego rodzaju metale, konserwanty występujące w kosmetykach, tworzywa sztuczne bądź związki zapachowe. Jednym z najczęściej występujących rodzajów alergii kontaktowych, jest uczulenie na nikiel. Jest on obecny w wyrobach biżuteryjnych. Długotrwałe jej noszenie, może spowodować np. powstanie wysypki.

zobacz jak długo trwa leczenie żółtaczki fizjologicznej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *