Najczęstsze alergeny

Substancje alergizujące można podzielić na trzy kategorie, w zależności od sposobu wniknięcia do organizmu. Te, które znajdują się w powietrzu i za jego pośrednictwem dostają się do układu oddechowego, nazywamy alergenami wziewnymi. Zaliczają się do nich m.in. pyłki traw czy roztocza kurzu domowego. W przypadku alergii pokarmowej, alergeny wprowadzane są do organizmu poprzez pożywienie. Budowa alergenów wziewnych i pokarmowych jest bardzo zbliżona. Są to białka pochodzące od roślin i zwierząt, czasem dołączone są do nich cukry. Do trzeciej grupy alergenów, zaliczają się alergeny kontaktowe. Do reakcji zachodzi w wyniku bezpośredniego kontaktu takiego alergenu ze skórą. Alergeny kontaktowe różnią się budową od pozostałych. Przede wszystkim są to substancje o znacznie mniej skomplikowanej budowie, niż białka. W dodatku cechuje je niska masa cząsteczkowa.

Wśród alergenów pokarmowych, najbardziej uczulające jest mleko krowie, jajka, pszenica, a także niektóre warzywa i owoce. Do alergenów kontaktowych zalicza się różnego rodzaju metale, konserwanty występujące w kosmetykach, tworzywa sztuczne bądź związki zapachowe. Jednym z najczęściej występujących rodzajów alergii kontaktowych, jest uczulenie na nikiel. Jest on obecny w wyrobach biżuteryjnych. Długotrwałe jej noszenie, może spowodować np. powstanie wysypki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *