Alergia na jad owadów

Alergia na jad owadów
Jad owadów błonkoskrzydłych zawiera skład, który może powodować powstanie alergii. Dotyczy to przede wszystkim takich owadów, jak pszczoła, osa, trzmiel czy szerszeń. Główne składniki jadu, które przyczyniają się do powstania objawów alergicznych, to białka takie jak enzymy czy peptydy. Ponadto obecne są także związki małocząsteczkowe, które wywołują ból, obrzęk oraz zaczerwienienie tuż po użądleniu. Pomimo, że osa i pszczoła mają różną zawartość jadu, pewne jego składniki są wspólne. Jest to np. hialuronidaza. Reakcja alergiczna po użądleniu pojawia się u tych osób, u których wykryto obecność specyficznych alergenów. Podobnie, jak w innych formach alergii, również i w tym przypadku mechanizm całej reakcji jest IgE-zależny. Przeciwciała skierowane przeciwko alergenom, produkują limfocyty B. Następnie przeciwciała zostają skierowane do poszczególnych narządów i układów. Zaobserwowano, że największa ich ilość osadza się m.in. na skórze, w układzie pokarmowych, oddechowym, czy w pobliżu naczyń krwionośnych. Takie rozmieszczenie powoduje, że w momencie użądlenia, największe objawy dotyczą miejsca, w którym znajduje się najwięcej IgE. Do najczęstszych objawów wynikających z użądlenia, zalicza się pokrzywka, obrzęk, osłabienie, wymioty, problemy z mową. Niekiedy obserwuje się nawet utratę przytomności i zapaść. Chorzy, u których wykryto alergię na jad owadów, powinni unikać takich miejsc, jak łąki, lasy, sady, a także pamiętać o dokładnym zamykaniu wszelkich produktów żywnościowych.